Wil je tijdens je vakantie echt lekker Grieks eten? Snappen we natuurlijk. Je hebt niet 3,5 uur in het vliegtuig naast een jankende baby gezeten om op Kreta een schnitzel te bestellen. Vermijd daarom de restaurants met Engelse teksten op borden, of nog erger, de tentjes waar ze je in het Nederlands naar binnen proberen te praten. Tenzij je dat leuk vindt natuurlijk, dan moet je het lekker doen. Maar als je echt lekker Grieks wil eten, raden we het niet aan. Er zijn namelijk zoveel heerlijke Griekse gerechten waar je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt. Daarom hier vijf gerechten die je moet proeven op vakantie!
Goed om te weten: Laat je niet ontmoedigen door een simpele aankleding in restaurants. Soms bestaat het gehele interieur uit drie plastic tafels en een slaperige kat op een stoel. Wij Nederlanders denken dan ‘nah, slaan we even over’. Toch zijn dit vaak juist de pareltjes op culinair gebied. Grieken besteden graag meer aandacht aan het eten dan aan de aankleding. Geef zo’n sober restaurantje dus een kans!
Ben je wel op Kreta geweest als je geen moussaka hebt gegeten? Eigenlijk niet hoor. Qua looks doet moussaka misschien een beetje denken aan lasagne, maar de smaak is heel anders! Het ovengerecht bestaat onder andere uit gehaktsaus, aubergine, aardappel en wordt afgemaakt met een bechamelsaus. Smullen gegarandeerd.
Het lijkt zo simpel, maar juist daardoor zien we deze salade vaak over het hoofd. Wij vinden dat de Griekse salade bij geen enkele maaltijd mag ontbreken. Ga je bij een restaurant zitten? Knal die Griekse salade op tafel. En dan niet op z’n Hollands allemaal een beetje op een bordje scheppen. Als je het maar laat! Nee, de Griekse salade eet je als een echte Griek. Je ramt een vork of een homp brood in die schaal en pikt er ranzendsnel alle olijven uit. That’s how we like it.
Yesssss onze all time favorite! Stifado is een heerlijk stoofgerecht waar je ons ‘s nachts echt wel voor wakker kan maken. En dat zegt wat hoor mensen. Stifado wordt gemaakt met rundvlees (konijn is ook een optie), heel veel grote uien en rode wijn. Gun jezelf dit genot en bestel het. Je gaat er geen spijt van krijgen. You can thank us later.
Men neemt een hard, dubbel gebakken brood. Vervolgens smijt je daar wat gehakte tomaat op en besprenkel het geheel met verkruimelde feta. Tadaa! Daar heb je je dakos! Het is een typisch Kretenzisch voorgerecht en een beetje de Griekse versie van bruschetta. Bovendien kost het vaak maar een paar euro voor meerdere broodjes. Ben je al enthousiast? Dachten we al.
Ook één van onze favorieten! Deze gevulde wijnbladeren (met gehakt, rijst of groente) zijn het perfecte voorgerecht of hapje tijdens de borrel. Het kost vaak maar een paar euro en hapt lekker weg. Bij onze familie wordt ook vaak een variant gemaakt waarbij paprika, tomaat of aubergine op dezelfde manier gevuld worden. Ook heel lekker!
Goed om te weten: Bij veel restaurants krijg je na het eten een gratis dessert! Grote kans dat de eigenaar je bijvoorbeeld een stukje cake, baklava, een berg fruit of loukoumades (een soort oliebolletjes) aanbiedt! Afslaan is onbeleefd, dus aanvallen maar!
Natuurbrand op Kreta bij Ierapetra zorgt voor evacuaties. Meer dan 1500 mensen in veiligheid gebracht.…
Als de Kretenzische zon even iets te fanatiek brandt en je verlangt naar airco én…
Aardbeving op Kreta van 6,1 Richter zorgt voor schade maar geen slachtoffers
Heraklion introduceert 66 elektrische deelfietsen op 8 locaties. De eerste 3 uur gratis! Ontdek hoe…
Het Paleis van Knossos ondergaat een grootschalige renovatie om bezoekers een betere ervaring te bieden.…
Of de straatstenen nou sidderen van de hitte of de frisse zweem van de lente…